• UA / RU
  • Після переоформлення транспорту, отримання номерних знаків та техпаспорту процес купівлі-продажу офіційно завершено. Однак де-факто новоспечений автовласник ще має чимало зробити, щоб підготувати машину до довгої та успішної служби. Дамо кілька слушних порад.

    Топ-7 рекомендацій від AutoStar після покупки авто

    Ми підготували чек-лист, що потрібно не забути зробити та перевірити водію вживаного авто.

    1 — Пройти технічний огляд

    Детальний технічний огляд проводиться до укладання угоди, щоб розуміти історію автомобіля та бути готовим до можливих проблем у майбутньому. Але, якщо ви з якихось причин упустили цей момент, не затягуйте зі зверненням на СТО. Діагностувати необхідно всі важливі вузли та системи ТЗ, щоб усунути несправності вчасно та не ризикувати своєю безпекою та пасажирів.

    Крім того, варто уточнити дату останнього проходження планового ТО. Інформація про заміну фільтрів, рідин та інших розхідників вказана в сервісній книжці.

    2 — Оформити страховий поліс

    По закону, в Україні діє система обов'язкового автострахування для всіх наземних транспортних засобів — ОСЦПВ. Поліс покриває відповідальність водія перед потерпілими у разі ДТП з його вини. Сідати за кермо без чинного договору заборонено. В іншому випадку на вас чекає штраф — до 850 грн. У день покупки авто водій повинен оформити автоцивілку або попросити вже колишнього власника транспортного засобу передати свій старий поліс. Дія автоцивілки поширюється на будь-яку людину, яка керує транспортом на законних підставах, тому передача страховки цілком можлива.

    Якщо ж ви вирішите придбати новий ОСЦПВ, пам'ятайте, що він набуде чинності лише наступного дня після оформлення. А сама страховка діє один рік, потім слід актуалізувати її термін.

    Крім автоцивілки існує добровільний вид страхування — КАСКО. Цей поліс купується за бажанням та покриває будь-які неприємності (в рамках умов поліса), які можуть статися з авто, навіть з вени страхувальника.

    3 — Зверніть увагу на колеса

    Варто перевірити тиск у шинах та підкачати їх, якщо це потрібно.

    Також подбайте про сезону гуму, якщо старий господар не продав вам її разом з автомобілем. Вам знадобляться два комплекти (зимова та літня гума). Щоб заощадити, краще купувати «‎автомобільне взуття» заздалегідь, а не чекати на загальний ажіотаж. Подумайте ще над тим, чи є у вас місце для зберігання коліс, що не використовуються. Можливо, доведеться орендувати гараж або здати їх до спеціальних пунктів.

    4 — Купівля вогнегасника, аптечки та аварійного знака

    Згідно з ПДР (пункт 31.4.7) забороняється експлуатувати автомобіль без медичної аптечки, знаку аварійної зупинки та вогнегасника. Однак справа навіть не в правилах, а в здоровому глузді, адже ці речі необхідні у разі виникнення форс-мажорів на дорозі.

    Якщо в автомобілі є це приладдя, не зайвим буде перевірити термін придатності препаратів в аптечці, вогнегасника та оновити їх.

    5 — Встановлення відеореєстратора

    Купівля якісного відеореєстратора є доповненням до безпеки водія. Відеозапис — гарант захисту прав автомобіліста у нетипових схемах ДТП. Вартість девайсу відносно невисока в порівнянні з витраченими грошима та нервами при виникненні спірних ситуацій.

    6 — Дізнатись про наявність поруч АЗС

    Оскільки основна стаття витрат для автомобіліста — покупка палива, водії шукають варіанти недорогої заправки. Від себе рекомендуємо сервіс AutoClub365, за допомогою якого можна заощадити до 4 грн на літрі палива.

    У додатку зібрані всі топові АЗС з мапою їх розташування. Ви зможете моніторити знижки та заправлятися максимально вигідно для своєї кишені.

    7 — Заміна невеликих елементів та хімчистка

    Поміняйте всі елементи, які потребують ремонту або заміни: щітки склоочисників, лампочки, чохли на сидіння. Це не займе багато грошей, але візуально машина виглядатиме охайніше.

    Пам'ятайте, грамотна експлуатація автомобіля продовжить термін його благополучного життя та принесе задоволення власнику.

    Поверніть у вертикальне положення
    Анастасія Безкоштовна консультація
    00:00
    Вітаємо! Чим ми можемо допомогти Вам?


    Задати питання