• UA / RU
  • Двигун — серце автомобіля, від роботи якого залежить термін експлуатації транспортного засобу. Враховуючи, що ціна агрегату близько 60 – 70% від вартості самого авто, важливість його якості складно переоцінити. Саме тому без перевірки двигуна купувати машину з рук AutoStar категорично не рекомендує.

    Чи можна самостійно перевірити двигун автомобіля?

    Детальну діагностику проводять фахівці на станціях технічного обслуговування, адже неочевидні поломки визначити на око практично неможливо. Однак навіть при першому перегляді автомобіля варто все ж таки заглядати під капот, щоб зрозуміти загальну ситуацію. Отже, що потрібно зробити.

    #1 — Оглянути на предмет підтікання

    Підкапотний простір має бути сухим, без наявності сторонніх рідин. Це виключає підтікання мастила. Будь-який витік веде до постійного зниження рівня мастила. Відповідно, його нестача спричиняє поломки окремих елементів та заклинювання деталей. Також відбувається забруднення моторного відсіку. І це лише частина глобальних проблем.

    Ідеально чистий двигун повинен насторожити покупця, оскільки ретельне прибирання, як правило, свідчить про те, що продавець прибрав дефекти. Таким чином, ТЗ може таїти в собі неприємні сюрпризи, про які стане відомо під час його використання.

    «Живий» двигун — з пилом, сухий, без деформування корпусу. Якщо передня частина кузова відновлювалася після ДТП, не виключено, що двигун також був пошкоджений внаслідок лобового удару.

    #2 — Перевірити колір моторного мастила

    Колір мастила дивляться за допомогою мастильного щупа. Воно має бути світлим, жовто-коричневого кольору, однорідним, без будь-яких домішок. Чорне і занадто густе мастило говорить про забрудненість двигуна.

    На кришці мастилозаливної горловини не повинно бути нальоту, бруду. Якщо в рідині помічено стружку, ви зіткнулися зі зношеним агрегатом. Найімовірніше, він відслужив своє.

    #3 — Послухати звук двигуна

    Попросіть продавця завести машину. Двигун повинен видавати в робочому стані рівний звук без перепадів при натисканні на педалі.

    На замітку: бензиновий та дизельний двигуни звучать по-різному. Наприклад, бензиновий працює в одній тональності, а от дизельний — гуркотить.

    #4 — Протестувати двигун «на ділі»

    Ще одна можливість проаналізувати стан двигуна – зробити тест-драйв на автомобілі. За кермом ви зможете оцінити потужність транспорту, віддачу педалей, наявність сторонніх звуків чи вібрації. Однак дистанція поїздки не повинна бути надто маленькою, оскільки на короткій відстані вади можуть не проявитися.

    Після цього відкрийте капот і подивіться, чи не з'явилися нові, свіжі підтікання.

    Що перевіряють на сервісних станціях?

    Надійний спосіб дізнатися історію вживаного автомобіля — звернутися до фахівців на сервісну станцію, де:

    • проінспектують усі технічні моменти транспортного засобу;
    • зчитають записи комп'ютера;
    • визначать, чи було скручено пробіг, чи втручалися в пам'ять бортового комп'ютера.

    Щоб інформація була максимально точною, краще обрати офіційних дилерів або автоцентри, які спеціалізуються на конкретних марках.

    Пройти повну діагностику перед покупкою набагато дешевше, ніж ремонтувати транспорт у майбутньому. Крім цього, знаючи про всі недоліки машини, ви зможете збити ціну на авто у продавця, а також підготуватися морально та фінансово до ремонту після оформлення угоди.

    А про те, як перевірити номер двигуна при покупці, ми розповіли у статті.

    Поверніть у вертикальне положення
    Анастасія Безкоштовна консультація
    00:00
    Вітаємо! Чим ми можемо допомогти Вам?


    Задати питання