• UA / RU
  • Крім огляду загального технічного стану автомобіля перед його оформленням на нового власника покупцю необхідно перевірити номер двигуна ТС. Його наявність гарантує офіційну реєстрацію машини. У випадку, якщо символи на агрегаті не збігаються із зазначеними в документах, ймовірно, це авто значиться викраденим. Як самостійно переконатись у «чистому»‎ минулому придбанні, розповімо нижче.

    Критерії перевірки

    • Вигравіруваний номер на корпусі двигуна повинен відповідати тому, що знаходиться у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу;
    • Цифри мають бути у задовільному стані, без пошкоджень і сильних слідів потертості (начебто їх хотіли стерти).

    Після того, як машину викрали, ідентифікаційний номер авто затирають, коригують чи перебивають заново. Наприклад, латинську букву "l" змінюють на одиницю, а "О" — на нуль. Приділіть особливу увагу цим елементам, оскільки вони є найбільш вразливими.

    Де шукати номер двигуна

    Абревіатура знаходиться на корпусі агрегату, як правило, на металевому майданчику під щупом рівня масла. Однак розташування в деяких моделях авто відрізняється, бо єдиного правила для виробників по нанесенню номера не існує. Так, код може бути на з'єднанні двигуна і трансмісії, на кришці головки блоку циліндрів та інших основних елементах мотора.

    Розглянути детально символи буває не завжди просто, якщо двигун забруднений або в поле зору потрапляють не всі 17 знаків. У цьому випадку на допомогу приходить дзеркало та волога ганчірка для очищення корпусу.

    Майте на увазі, що у більшості американських авто номера двигуна взагалі немає. Шукати його слід лише у паспорті транспортного засобу.

    Через які сервіси можна перевірити номер

    В Україні доступні два найбільш зручні способи перевірки автомобіля за VIN-кодом:

    • Через Електронний кабінет водія (базова інформація надається на безоплатній основі. А ось за історію власників доведеться доплатити);
    • У відділенні сервісного центру МВС під час фізичного звернення.

    Чим загрожує покупка проблемного автомобіля

    Якщо з'ясується, що куплений автомобіль знаходиться в розшуку, то в кращому випадку покупець не зможе його переоформити в сервісному центрі МВС, адже при перереєстрації машини фахівці перевіряють ТЗ за VIN-кодом.

    У гіршому — автомобіль заберуть, а вас зобов'яжуть свідчити у крадіжці. Таким чином, ви залишитеся без машини, без грошей та ще втягнутим у кримінальну справу.

    AutoStar нагадує, що в Україні скасували обов'язкову експертизу під час перереєстрації вживаного транспортного засобу. Тепер вона є добровільною. Враховуючи той факт, що махінації з машинами все ще трапляються на ринку, тепер якість придбання — справа рук самих покупців.

    Якщо ж ви не готові витрачати багато часу та коштів на пошуки, перевірку надійного авто, довірте це професіоналам — AutoStar.

    Поверніть у вертикальне положення
    Анастасія Безкоштовна консультація
    00:00
    Вітаємо! Чим ми можемо допомогти Вам?


    Задати питання