• UA / RU
  • Потенційні покупці автомобіля можуть просити VIN-код у власника, щоб перевірити його історію. Протизаконного в цьому немає нічого, але чи безпечно ділитися такою інформацією для продавця, — залишається питанням. Як експерти авторинку, ми вирішили розібратися в цьому.

    Що таке VIN-код і для чого він потрібний

    VIN-код (Vehicle identification number) – єдиний та унікальний ідентифікаційний номер транспортного засобу. Це своєрідний паспорт із 17 символів, за допомогою якого можна дізнатися:

    • чи потрапляв транспорт у ДТП;
    • чи не значиться авто в розшуку;
    • скільки власників було у ТЗ.

    З юридичної сторони за VIN-кодом можна ідентифікувати об'єм двигуна авто, колір кузова, рік випуску, серійний номер, фактичного виробника та країну збирання. А ось з технічної — визначити низку моментів, пов'язаних із модифікацією транспорту.

    У першому випадку, це важливо, щоб розуміти ринкову вартість автомобіля та окреслити право власності на нього. Наприклад, якщо авто викрали, його можна перефарбувати, змінити номерний знак, але підробити VIN-код не вдасться. У другому — такий код дозволяє впорядкувати сервісне обслуговування (при підборі або замовленні запчастин та комплектуючих).

    17 символів VIN-коду поділяються на три групи та вказують на:

    WMI (3 знаки) — країну виробника.

    VDS (6 знаків) — основні параметри (тип ТС, відомості про ходову, модель кузова).

    VIS (8 знаків) — дані про встановлені запчастини, коробку передач та інше.

     

    Де зазначено VIN-код

    Стандартне розташування коду — на лобовому склі, в нижній його частині. Але все залежить від конкретного виробника. Так, він може бути:

    • під кріслом водія;
    • на кермі або рульовій колонці;
    • під капотом;
    • на передній частині двигуна.

    Також код вказаний у техпаспорті автомобіля, у страховому полісі, гарантійному талоні.

    Як перевірити VIN-код

    Перевірити VIN-код українці можуть трьома способами:

    • У Кабінеті водія на сайті Сервісного центру МВС (є платна розширена інформація та безкоштовна);
    • В обласному Сервісному центрі МВС;
    • На спеціалізованих онлайн-ресурсах за плату.

    Чи безпечно повідомляти VIN-код — оцінка ризиків AutoStar

    Підсумовуючи сказане вище, VIN-код — відкрита інформація, що не містить персональних даних автовласника. Відповідно, провернути махінації шахраї навряд чи зможуть. Мінімальна частка ризиків все ж таки існує, враховуючи витончені схеми аферистів. Але глобально нашкодити автовласнику, володіючи лише VIN-кодом, не вдасться. Ми рекомендуємо все ж таки бути обачними та не викладати в оголошенні на продаж машини VIN-код, а ділитися ним з покупцем на запит, коли діло доходить до угоди  купівлі-продажу.

    Інша річ, коли автовласник навмисно приховує історію життя автомобіля. Наприклад, якщо транспорт побував у ДТП, був відремонтований та виставлений на продаж за ціною небитого авто. За VIN-кодом покупець легко викриє брехню. Наша порада — не прикрашати презентацію автомобіля. Будь-який фахівець на контрольному ТО, яке, як правило, роблять перед укладенням угоди, одразу визначить, чи було авто битим.

    А ось техпаспорт з він-кодом категорично не слід «світити» в оголошенні. Його дані можна підробити, виготовивши фальшиві документи під, наприклад, викрадений автомобіль. Таким чином, усі штрафи «двійника» прийдуть до справжнього власника. Однак і це не найстрашніше. Якщо шахрай стане учасником кримінального злочину на авто, велика ймовірність, що вам потрібно буде довести свою непричетність до злочину.

    Не передавайте нікому фото, а тим більше оригінал, техпаспорт з VIN-кодом. Це робиться лише під час оформлення авто на іншого господаря.

    Поверніть у вертикальне положення
    Анастасія Безкоштовна консультація
    00:00
    Вітаємо! Чим ми можемо допомогти Вам?


    Задати питання