• UA / RU
  • В Україні активно продовжується диджиталізація автомобільних послуг, що значно полегшує життя тих, хто за кермом. Нещодавно було анонсовано ще одне нововведення — купівля та продаж авто через мобільний додаток «Дія». Коли буде реалізовано опцію та що це означає для українських водіїв, розповідаємо нижче.

    Коли та як буде реалізована послуга

    Очікується, що вже з вересня поточного року українці зможуть продавати та купувати автомобілі за допомогою смартфона у «Дія». Однак остаточне переведення послуги на цифру буде поетапним:

      1 — З червня зареєструвати автомобіль можна буде безпосередньо в салоні — техпаспорт та номерний знак видаватимуть на місці. Це означає, що водієві більше не доведеться витрачати час і заїжджати до сервісного центру.

    Крім того, скасовуються транзитні номери. Їх щороку в Україні видавалося 1,5 млн. Транзитні номери можна буде отримати лише за бажанням у разі, якщо ви купили авто у Києві, а зареєструвати його хочете, наприклад, у Чернівцях.

      2 — У серпні вводиться онлайн-придбання номерних знаків через спеціальний сервіс. Все, що потрібно зробити — це перевірити наявність знака, забронювати конкретний (терміном на 10 днів) та оплатити покупку.

      3 — У вересні планується весь процес купівлі-продажу автомобілів перевести у цифровий формат. Будуть потрібні тільки продавець-покупець, два смартфони із встановленим додатком «Дія». Скільки коштуватиме оформлення угоди в мобільному додатку — поки що не відомо.

    При цьому обов'язкову технічну експертизу скасують.

    Що це означає для пересічного водія?

    Однією з головних цілей онлайн угоди є ліквідація хабарництва, яке все ще зустрічається на ринку. Для звичайного водія переваги лежать на поверхні та полягають у наступному:

    • зручність оформлення угоди — через мобільний телефон;
    • можливість не стояти у черзі під час відвідування різних інстанцій;
    • не бути прив'язаним до графіка роботи сервісного центру.

    Однак існують і ризики, з якими зіткнуться покупці без обов'язкового техогляду. Людина може придбати «кота в мішку» — машину з проблемами. Щоб уникнути цього, рекомендуємо самостійно до оформлення авто звертатись на СТО. На тлі вартості авто та його можливого ремонту в майбутньому ціна діагностики транспортного засобу незначна.

    Підсумуймо. Запуск такої послуги робить водія мобільнішим вже на першому кроці — для пошуку, вибору та покупки транспорту знадобиться лише мобільний телефон та доступ до інтернету. Всі додаткові необхідні послуги можна отримати онлайн, фактично без звернення до фахівців.

    Поверніть у вертикальне положення
    Анастасія Безкоштовна консультація
    00:00
    Вітаємо! Чим ми можемо допомогти Вам?


    Задати питання