• UA / RU
  • Частка проблемних машин на авторинку України залишається значною. Застави, кредити та різного виду обтяження — це все може ускладнити або унеможливити укладання безпечної угоди купівлі-продажу авто. Щоб звести ризики до нуля, покупцю необхідно починати знайомство з транспортом не лише з його зовнішнього вигляду, а й з індивідуальної юридичної історії.

    На що треба звернути увагу

    Перед тим, як погоджуватися на угоду з продавцем конкретного авто, радимо звернути увагу на:

    • VIN-код;
    • Номер двигуна;
    • Наявність обтяжень;
    • Наявність авто в базі МВС з викрадення.

    Розберемо детально кожен пункт.

    VIN-код

    VIN — це унікальний 17-значний код транспортного засобу. У ньому зашифрована ключова інформація про виробника, характеристики та рік випуску автомобіля.

    Перше, що потрібно зробити, — звірити VIN із документів з VIN на автомобілі. Якщо дані не збігаються, ймовірно, ТЗ значиться у викраденні, а документи — підробка.

    Також за допомогою VIN-коду можна з'ясувати найважливіші моменти, які прямо впливають на якість експлуатації авто в майбутньому та його «чистоту» щодо закону:

    • Кількість власників авто;
    • Чи не значиться машина у розшуку, під арештом;
    • Чи було ТЗ у ДТП.

    Номер двигуна

    Щоб виключити шахрайство, не потрібно ніяких спеціальних пристроїв та дорогих експертиз. Достатньо відкрити кришку капота, знайти унікальний номер на корпусі агрегату та зіставити його з тим, що зазначено у техпаспорті.

    Покупця мають насторожити сильно затерті символи. Як правило, аферисти намагаються коригувати номер, змінюючи схожі цифри та літери («О» на «0, «1» на «І»).

    Наявність обтяжень

    На авто можуть бути накладені обтяження через:

    • Не закритий кредит під заставу машини;
    • Не сплачений штраф чи комунальні платежі;
    • Розпочатий судовий процес, за яким накладено арешт на авто до винесення рішення.

    У такому разі продавець немає права розпоряджатися майном повною мірою. Відповідно, продати та поставити транспорт на облік в МВС не вдасться.

    Про процедуру перевірки авто на наявність обтяжень ми написали у нашій статті.

    Наявність авто в базі МВС щодо викрадення

    Покупка автомобіля, що розшукується, загрожує тим, що його заберуть при реєстрації та поставлять на штрафмайданчик. А нового власника можуть залучити до судової справи.

    Щоб виключити негативний сценарій, AutoStar рекомендує перевіряти машину через офіційний сайт МВС за номером авто та його VIN-кодом. Послуга надається безкоштовно онлайн.

    Як покупцю убезпечити себе під час оформлення авто? ТОП-3 поради від AutoStar

    1. Не поспішайте підписувати документи, не пройшовши всі етапи перевірки автомобіля (технічний огляд на профільних станціях, перевірка через відкриті ресурси: сервіс МВС, Опендатабот чи Бюро кредитних історій).
    2. Замовляйте добровільне експертне дослідження транспортного засобу та реєстраційних документів до нього під час перереєстрації авто у сервісному центрі МВС.
    3. Довіряйте пошуки автомобіля із пробігом спеціалізованим автоцентрам. Так, AutoStar працює лише з надійними машинами та гарантує прозорість операції. Покупець не витрачає ресурси та час на проходження різноманітних перевірок, оскільки все це вже зроблено за нього.
    Поверніть у вертикальне положення
    Анастасія Безкоштовна консультація
    00:00
    Вітаємо! Чим ми можемо допомогти Вам?


    Задати питання